Strefa czasowa UTC+1godz.




Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 137 ]  Przejdź na stronę 1, 2, 3, 4, 5 ... 7  Następna
Autor Wiadomość
 Tytuł: 396L+160l Adama
Post: 23 sty 2014, 23:56 
Offline
Stały bywalec
Awatar użytkownika

Rejestracja: 09 paź 2013, 01:29
Posty: 201
Lokalizacja: Warszawa
Litraz: 396
Powolutku do przodu....

Pierwszy element nowego projektu kupiłem w listopadzie 2011 był to odpieniacz, niestety nie spodziewałem się że tak długo to potrwa a plany się opóźniły i zmieniły więc akwarium poszło na drugi plan.
Od grudnia jest to plan priorytetowy który zbliża się ku końcowi jest naprawdę blisko ale jak zwykle pewnie pod "górkę" już się przyzwyczaiłem ale za to mogę już na bez większych przeszkód realizować jedno z kilku marzeń.
Pozostaje mi czekać na hydraulikę i resztę sprzętu które już są zamówione.
Nie chce chwalić dnia póki nie wystartuje z baniakiem ale wydaje mi się że to będzie luty albo nie będzie.

Akwarium 110x72x50
Sump 160l oba zbiorniczki od Przemusia.
Stelaż od Adam_d2@vp.pl

Obieg an3500
Jebao wp25
Jvp 5000
Żarnik 250w
Dolewka Aquatrend evo

LR ok.30kg przynajmniej na początku
LS 18kg Live aragonite

Planowana obsada
Miękkie,lpsy
Z rybek:
Parasema
Strigosus
Zebrasoma Flavescens
Parka Ocellarisów
I coś tam kobieta sugeruje ale zobaczymy.

Do tego jakieś krewetki,ślimaki i ukwiały.

Stelaż stoi w docelowym miejscu w saloniku.
Na zdjęciu się wydaje mały ale w rzeczywistości jest to kawał klocka.
A akwarium możliwe że w poniedziałek dotrze.

Będę starał się aktualizować wątek jak zajdą zmiany.

Szczególny ukłon dla tych którzy poświęcili mi swój czas odpowiadając na rozmaite pytania.


Załączniki:
DSC06693.JPG
DSC06693.JPG [ 115.01 KiB | Przeglądany 1151 razy ]
akwarium2.JPG
akwarium2.JPG [ 39.38 KiB | Przeglądany 1167 razy ]
akwarium1.JPG
akwarium1.JPG [ 40.99 KiB | Przeglądany 1167 razy ]

_________________
+160l
Pozdrawiam


Ostatnio zmieniony 12 lut 2014, 16:55 przez Homer, łącznie zmieniany 3 razy
Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 30 sty 2014, 03:09 
Offline
Stały bywalec
Awatar użytkownika

Rejestracja: 09 paź 2013, 01:29
Posty: 201
Lokalizacja: Warszawa
Litraz: 396
Akwarium już w domu a lampka zawisła na linkach.


Załączniki:
fot4.JPG
fot4.JPG [ 74.34 KiB | Przeglądany 1099 razy ]
fot3.JPG
fot3.JPG [ 110.1 KiB | Przeglądany 1099 razy ]
fot2.JPG
fot2.JPG [ 124.34 KiB | Przeglądany 1099 razy ]
fot1.JPG
fot1.JPG [ 118.01 KiB | Przeglądany 1099 razy ]

_________________
+160l
Pozdrawiam
Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 30 sty 2014, 10:42 
Offline
Master Forum
Awatar użytkownika

Rejestracja: 26 gru 2012, 13:32
Posty: 862
Lokalizacja: London
Litraz: 300
Pieknie <clap>
Stelaz solidny, akwa fajne wymiary , ladnie sklejone.
To HQI pieknie swieci, co to za lampka i jaki zarnik?


Kibicuje <cheers>


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 30 sty 2014, 15:54 
Offline
Stały bywalec
Awatar użytkownika

Rejestracja: 09 paź 2013, 01:29
Posty: 201
Lokalizacja: Warszawa
Litraz: 396
nova 2 250w megachrome blue jeśli będzie za ciemno dla moich oczy zmienię.
Na magnetyku raczej daleko jej do tych 21tys.k
Hqi miała być z t5 ale projekt miał być zbudowany na nowych częściach z budżetowym zamysłem w prowadzeniu i zakupie.

Kibicować to można na starcie bo sam projekt nie będzie jakiś wyszukany.


Może nie skojarzyłeś ale moja ksywa z innych miejsc to ben_sage
We wrześniu bodaj się udzielałeś w innym moim wątku, mówiłeś że max to 100x60x50 przy dylemacie akwarium i tej lampki ale zaryzykowałem i stawiam większe. :roll:

Co do wymiarów tutaj chyba wybrałem właśnie tak jak chciałem i niczego nie żałuje.
Nie byłem pewny na początku ale dzisiaj patrząc na akwa wydaje mi się że było dla mnie optymalne.
Nie za duże nie za małe taki poczciwy średniak.
W sumie nie miałem jakiś przeszkód by stawiać takie jakie bym chciał mogło być i 1000l ale nie chciałem być uzależniony finansowo, myślałem raczej przyszłościowo. Baniaczek mam nadzieje zostanie wiele lat.Kanapa i stolik jest przysunięty do akwarium bo montowałem szynę na firanki tam ugram jeszcze z metr ale pewnie dam na wprost akwa jakiś giętki fotelik...

_________________
+160l
Pozdrawiam


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 30 sty 2014, 16:16 
Offline
Administrator
Awatar użytkownika

Rejestracja: 25 gru 2012, 20:46
Posty: 3124
Litraz: 14000
Siema Ben ;)

Projekcik prima sort, serio, po prostu tak jak powinno być - ni mniej - ni więcej ;) Co do lampki to myslę ze ogarnie, nie jestem pewien czy to ten żarnik, ale tę samą lampę z tym zarnikiem (chyba) miał Marcin nad swoją kostką, była mniejsza, ale żarnik 150, a kolor i ilość światła - bajka, myślę że bedziesz zadowolony, pamiętaj tylko że teraz nie ma co tego żarnika oceniać, żarnik musi się wygrzać, po jakichś dwóch tygodniach mniej więcej dopiero bedzie świecił docelowym światłem.

Będę śledził ;)

_________________
Pozdrawiam
Seb

Obrazek


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 30 sty 2014, 17:57 
Offline
Stały bywalec
Awatar użytkownika

Rejestracja: 09 paź 2013, 01:29
Posty: 201
Lokalizacja: Warszawa
Litraz: 396
Patrząc po ścianie i widząc kąty świecenia nie powinno być stref niedoświetlonych, Przy przymiarce w skalniaku świeci na szerokość nie mniej jak 70cm przy wysokości 30cm.
Chciałem żeby jak najmniej światła uciekało bo to po prostu marnotrawstwo prądu.A jakby nawet boczki czy coś było niedoświetlone aż tak bardzo nie będzie mi przeszkadzać.

Jestem prawie pewny że dla paru lpsów z przewagą miękkich w zupełności powinno starczyć.
Z doświadczenia u siebie wiem też że ciup słabsze światełko mniejszy ma potencjał w rozwoju niepożądanych glonów chociaż przy ślimolach i 2 pokolcach bym się tego nie obawiał.

A niedługo przykleję karimatę na stelaż.
Teraz nie będzie się zbierać wilgoć a płyta nie będzie się wrzynać w stelaż.


Załączniki:
DSC06723.JPG
DSC06723.JPG [ 105.71 KiB | Przeglądany 1039 razy ]

_________________
+160l
Pozdrawiam
Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 30 sty 2014, 18:38 
Offline
Administrator
Awatar użytkownika

Rejestracja: 25 gru 2012, 20:46
Posty: 3124
Litraz: 14000
Stelaż to zwykła stal tak? ile Cie wyszedł?

_________________
Pozdrawiam
Seb

Obrazek


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 30 sty 2014, 18:44 
Offline
Stały bywalec
Awatar użytkownika

Rejestracja: 09 paź 2013, 01:29
Posty: 201
Lokalizacja: Warszawa
Litraz: 396
Chyba zwykła nie jakaś ocynkowana , coś koło 400zł z wysyłką. Kupiłem parę miesięcy temu dokładnie sobie nie przypomnę.
Mogłem zamówić z cofniętymi nogami ale taki sobie narysowałem, będzie wystawać z przodu blat około 4-5cm , poszerzyłem akwarium o 2 cm żeby nie było za dużej różnicy, a po bokach blat szerszy o 2cm na stronę z zewnątrz będą boczki chciałem je zakryć , płyta wiórowa laminowana krosnopolu 18mm.
Mam nadzieje że nic nie z pieprzę , z płytami nigdy nie miałem do czynienia ale gotowe zestawy skręcałem więc powinno dać radę <angle>

_________________
+160l
Pozdrawiam


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 30 sty 2014, 18:53 
Offline
Administrator
Awatar użytkownika

Rejestracja: 25 gru 2012, 20:46
Posty: 3124
Litraz: 14000
Pamiętaj zeby mega wszystko zabezpieczyć od środka, czyli wkręty, zawiasy itp. najlepiej najpierw wszystko zmontować, a potem przelecieć ze dwa razy lakierem jachtowym (dostaniesz w Leroy).

_________________
Pozdrawiam
Seb

Obrazek


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 30 sty 2014, 18:59 
Offline
Stały bywalec
Awatar użytkownika

Rejestracja: 09 paź 2013, 01:29
Posty: 201
Lokalizacja: Warszawa
Litraz: 396
Zawiasy puszkowe kosztują grosze więc nimi się jakąś nie przejmuje.Wkręty do płyty faktycznie mógłbym czymś zabezpieczyć ale płyta będzie w okleinie nie widziałem żeby ktoś płytę lakierował ale może się mylę nie wiem, wiem w liroyu jest już widziałem - chciałem obić kiedyś sosną i patrzyłem ale sosna to żółknące drewno mimo lakierowania i nie pasuje mi do reszty.

Jeśli jest taka konieczność to nie widzę problemu kupić i pojechać wszystko pędzlem.

_________________
+160l
Pozdrawiam


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 31 sty 2014, 22:52 
Offline
Stały bywalec
Awatar użytkownika

Rejestracja: 09 paź 2013, 01:29
Posty: 201
Lokalizacja: Warszawa
Litraz: 396
Mam dylemat

Żeby nie było wodospadu w kominie widzę we opcję.
Dać sitko(rurę nacinaną) wyżej a nie od dna komina, czyli puścić zwykła rurę wyżej albo zostawić sitko na dnie i regulować zaworem podnosząc wodę w kominie doprowadzając do przelewania rewizją.

Która opcja lepsza?

Ja chyba bardziej skłaniam się dać wyżej sitko , i rewizję traktować jako awaryjny spływ a wy ?

_________________
+160l
Pozdrawiam


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 31 sty 2014, 23:28 
Offline
Master Forum
Awatar użytkownika

Rejestracja: 29 gru 2012, 18:46
Posty: 529
Lokalizacja: Wejherowo
Litraz: 396
U mnie delikatnie przelewa się rewizją i jest cisza. Sitko na samym dnie ma tę zaletę, że jak wyłączyć obieg cały syf z komina spłynie do sumpa. Jak sitko dasz wyżej to syf będzie ciągle zalegał i kisł w kominie.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 31 sty 2014, 23:38 
Offline
Stały bywalec
Awatar użytkownika

Rejestracja: 09 paź 2013, 01:29
Posty: 201
Lokalizacja: Warszawa
Litraz: 396
Witam

Czy mowa o innym syfie niż tym który można odessać wężykiem od czasu do czasu ?
Do komina jako tako będę mieć dostęp.

Pozdrawiam

_________________
+160l
Pozdrawiam


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 01 lut 2014, 09:26 
Offline
Master Forum
Awatar użytkownika

Rejestracja: 26 gru 2012, 13:32
Posty: 862
Lokalizacja: London
Litraz: 300
Minus sitka na dole komina i spietrzenie wody jest taki ze przy zatrzymaniu pompy obiegowej splywa nam te dodatkoew kilka litrow . No i czasami bywa tak ze te dodatkowe kilka litrow owdy nie znaduje sie juz miejscaa w dwoch ostatnioh komorach sumpa tylko podosi nam juz poziom w komorze odpieniacza. Odpieniacz przelewa i lipa. Ale u Ciebie to kominek nie komin :mrgreen:

Dobrym rozwiazneim jest durso (ktore dodatkowo mozna zebazpieczyc sitkiem ) na wysokosci 3/4 komna i troche wyzej rewizja.
Zawor na splywei przykrecony tam by minimalna ilosc wod szla przez rewizje.

Wodospad w kominie z kolei znacznie poprwia proces odgazownia wody. Wyciszyc to mozna za pomoca kanwy jaka stasuje sie przy algaesruberach. Mam tak u siebie sie sprawdza. W kominie pol litra wody.

Cokolwiek bysmy nie wybrali warto zastosowac przeloty szczelne zaciskowe. W tradycyjnych przelotach od gory wkladamy rure ktora ewentualnie mozna skrocic lub jezli przytniemy za bardzo wsadzic nowa. Od spodu wkleja sie rure i zawsze jest to na stale, na amen. Tutaj rowniez rure zawsze mozna przyciac, ale zeby wydluzyc to juz nie bardzo. Przy przelotach zaciskowch wkladamuy jeden kawalek rury ktory swobodnie nie przechdzi i suwa sie przez caly przelot. Mamy pelna regulacje wysokosci naszych rozwizan w kominie na cokolwiek sie zdecydujemy. Gdy juz wszytsko dopasujemy dokrecamy nakretka. Do calosci nie idzie nawet gram kleju, wszytsko jest bezpieczne, wygodne i wpelni rozbieralne w razie potrzeby.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 04 lut 2014, 14:47 
Offline
Stały bywalec
Awatar użytkownika

Rejestracja: 09 paź 2013, 01:29
Posty: 201
Lokalizacja: Warszawa
Litraz: 396
Dzisiaj kurier podwiózł płyty do obicia stelaża.
Pozdrowienia dla Kolegi z Jastrzębia Zdrój.
Skręcę jak brat mi zwróci wkrętarkę ;)

Także pozdrowienia dla kolegi z Łodzi.


Załączniki:
DSC06737.JPG
DSC06737.JPG [ 134.84 KiB | Przeglądany 856 razy ]
plyty.JPG
plyty.JPG [ 49.6 KiB | Przeglądany 898 razy ]

_________________
+160l
Pozdrawiam
Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 06 lut 2014, 13:35 
Offline
Stały bywalec
Awatar użytkownika

Rejestracja: 09 paź 2013, 01:29
Posty: 201
Lokalizacja: Warszawa
Litraz: 396
Jeszcze drzwiczki i listwa pod rury ale teraz mam przerwę na piwo :mrgreen:


Załączniki:
DSC06776.JPG
DSC06776.JPG [ 107.43 KiB | Przeglądany 841 razy ]

_________________
+160l
Pozdrawiam
Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 06 lut 2014, 13:51 
Offline
Administrator
Awatar użytkownika

Rejestracja: 25 gru 2012, 20:46
Posty: 3124
Litraz: 14000
Psiak nie wygląda na zbyt szczęśliwego :)

_________________
Pozdrawiam
Seb

Obrazek


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 06 lut 2014, 15:03 
Offline
Stały bywalec
Awatar użytkownika

Rejestracja: 09 paź 2013, 01:29
Posty: 201
Lokalizacja: Warszawa
Litraz: 396
Chyba szczęśliwszego psa nie znałem do tej pory...
http://www.youtube.com/watch?v=SPHmzBdzJSo&hd=1

_________________
+160l
Pozdrawiam


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 06 lut 2014, 23:24 
Offline
Stały bywalec
Awatar użytkownika

Rejestracja: 09 paź 2013, 01:29
Posty: 201
Lokalizacja: Warszawa
Litraz: 396
Chyba jeden z fajniejszych etapów.
Światełka nie za dużo ale wydaje się być odpowiednio dla coral soft, zbytnio nie razi po oczach.


Załączniki:
fot2.JPG
fot2.JPG [ 113.02 KiB | Przeglądany 755 razy ]
1.JPG
1.JPG [ 106.45 KiB | Przeglądany 793 razy ]
2.JPG
2.JPG [ 127.7 KiB | Przeglądany 793 razy ]
3.JPG
3.JPG [ 107.39 KiB | Przeglądany 793 razy ]
4.JPG
4.JPG [ 109.86 KiB | Przeglądany 793 razy ]
5.JPG
5.JPG [ 105.2 KiB | Przeglądany 793 razy ]

_________________
+160l
Pozdrawiam


Ostatnio zmieniony 07 lut 2014, 15:48 przez Homer, łącznie zmieniany 2 razy
Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 07 lut 2014, 15:13 
Offline
Stały bywalec
Awatar użytkownika

Rejestracja: 09 paź 2013, 01:29
Posty: 201
Lokalizacja: Warszawa
Litraz: 396
A tak widzę hydraulikę w kominie.
Tylko że zamiast kolanka 90 stopni będzie w tym samym kierunku kolanko 45stopni.
Na zdjęciu wydaje się wysoko grzebień faktycznie tak jest ale aparat miałem pod kątem faktycznie nieco niżej, a w razie co zawsze mogę ząbek jakiś wyjąć.
Po wyjęciu grzebienia między rurą a grzebieniem jest luz 3mm, myślę że wystarczy.
Rewizja jest niżej niż grzebień ale to bez znaczenia chyba, wyższego poziomu niż mocowanie grzebienia raczej sobie nie będę życzyć.


Załączniki:
hyd 2.JPG
hyd 2.JPG [ 97.56 KiB | Przeglądany 765 razy ]
hyd 1.JPG
hyd 1.JPG [ 94.74 KiB | Przeglądany 765 razy ]

_________________
+160l
Pozdrawiam
Na górę
 Wyświetl profil  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 137 ]  Przejdź na stronę 1, 2, 3, 4, 5 ... 7  Następna

Strefa czasowa UTC+1godz.


Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość


Nie możesz tworzyć nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Przejdź do:  
Technologię dostarcza phpBB® Forum Software © phpBB Group