Strefa czasowa UTC+1godz.




Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 21 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna
Autor Wiadomość
Post: 10 gru 2013, 13:20 
Offline
Master Forum
Awatar użytkownika

Rejestracja: 29 gru 2012, 18:46
Posty: 893
Lokalizacja: Wejherowo
Litraz: 216
Witam.
Jako, że siedzę w domu po planowanym zabiegu chirurgicznym, postanowiłem ciut potworzyć.
Na warsztat poszedł od dawna odkładany filtr przepływowy. A że planuję nowe większe akwarium to i filtr już zaprojektowałem większy.

Filtr będzie zbudowany o rurę 110mm. Stabilność zapewnić ma solidna podstawa o średnicy 160mm, którą w ostatniej chwili udało mi się zmniejszyć. Pierwotne 190mm okazało się za solidne.

A że zamówiłem 1mb. rury to odrazu pociąłem ją na odcinki. W sumie będą aż 3 filtry, dwa o wysokości 35cm i jeden o wysokości 30cm. Na próbę mam wykonane tylko dwa komplety dekli, kołnierzy i sitek.

A na szybko prezentują się tak, 35 i 30 cm, oraz elementy w stanie surowym.


Załączniki:
filtr_diy.jpg
filtr_diy.jpg [ 101.84 KiB | Przeglądany 4933 razy ]
filtr_diy_2.jpg
filtr_diy_2.jpg [ 49.37 KiB | Przeglądany 4933 razy ]
Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 18 gru 2013, 22:48 
Offline
Master Forum
Awatar użytkownika

Rejestracja: 29 gru 2012, 18:46
Posty: 893
Lokalizacja: Wejherowo
Litraz: 216
Nawał pracy spowodował, że nie miałem czasu zabrać się za filtry.

Dziś przykleiłem rurę do podstawy. Jak na pierwszy raz wyszło nie najgorzej. W kołnierzu wzmacniającym podstawę pojawiły się rysy. Niestety elementy chyba były za mocno spasowane. I dały o sobie znać naprężenia. No chyba, że to inny powód.

W przerwie między świątecznej zabiorę się za sitka, czeka mnie masa otworków. Między czasie powinny dojść dekle i krążki pod sitka z wyfrezowanymi otworami pod hydraulikę PVC-U 16mm.
Do montażu dekla do kołnierza na razie muszą posłużyć śruby nierdzewne z łbem na klucz imbusowy. Myślę o śrubach M5.

PS. Na kołnierzu brakuje jeszcze jest niezerwana folia ochronna, otworów też jeszcze nie ma.


Załączniki:
filtr01.jpg
filtr01.jpg [ 37.84 KiB | Przeglądany 4864 razy ]
filtr02.jpg
filtr02.jpg [ 91.44 KiB | Przeglądany 4864 razy ]
Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 19 gru 2013, 07:38 
Offline
Stały bywalec
Awatar użytkownika

Rejestracja: 22 sty 2013, 16:21
Posty: 278
Lokalizacja: Bartlett,IL,USA
Litraz: 800
Ladnie zrobione:) jedynie czasami jak spawasz(kleisz) akrylic to czasami sa male problemy po sklejeniu rory ktora wchodzi do plaskiej gornej czesci.Przy uzyciu tz.aklicu odlewanego nie ma wiekszych probemow (albo policarbon) ale ja czasami chinskie sa robione metoda tz ciaglom to moze powstac przy spawaniu male pekniecia rory...szczegolnie jak ona byla dopasowana bardzo ciasno.....
sorki ze troche off topic,powodzenia w zabawie z akrylem
Slawek

_________________
https://www.facebook.com/TheReefToys Strona Internetowa http://www.reeftoys.com


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 19 gru 2013, 08:54 
Offline
Master Forum
Awatar użytkownika

Rejestracja: 29 gru 2012, 18:46
Posty: 893
Lokalizacja: Wejherowo
Litraz: 216
Malutkie pęknięcia pojawiły się na pierścieniu usztywniającym podstawę. Tam spasowanie było naprawdę bardzo ciasne, ale tylko w jednym z filtrów. Jeśli chodzi o wykonie to dałem ciut za dużo kleju. Ale i tak efekt jest o niebo lepszy niż zakładałem.

Dziś dojedzie statyw do wiertarki i frezy więc pobawię się w wycinaniu otworów w kołnierzu. Szablon już jest gotowy.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 19 gru 2013, 15:25 
Offline
Stały bywalec
Awatar użytkownika

Rejestracja: 22 sty 2013, 16:21
Posty: 278
Lokalizacja: Bartlett,IL,USA
Litraz: 800
Moze sie kiedys przyda tobie <cheers> https://www.youtube.com/results?search_ ... lding&sm=1

_________________
https://www.facebook.com/TheReefToys Strona Internetowa http://www.reeftoys.com


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 21 gru 2013, 16:48 
Offline
Master Forum
Awatar użytkownika

Rejestracja: 29 gru 2012, 18:46
Posty: 893
Lokalizacja: Wejherowo
Litraz: 216
Dziś nie wytrzymałem. Pojechałem na lekcje wiercenia i gwintowania otworów do mojego ojca. Monter kadłubów okrętowych i ślusarz remontowy z przeszło 45 letnią praktyką. Z wiedzą i garścią niezbędnych narzędzi. zabrałem się za kołnierze we filtrach. Pokrywa w filtrze będzie przykręca na 6 śrub M5 z łabami cylindrycznymi na klucz imbusowy.

Jak dla mnie wyszło pierwsza klasa.


Załączniki:
filtr4.jpg
filtr4.jpg [ 51.35 KiB | Przeglądany 4803 razy ]
filtr03.jpg
filtr03.jpg [ 55.97 KiB | Przeglądany 4803 razy ]
Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 21 gru 2013, 19:52 
Offline
Administrator
Awatar użytkownika

Rejestracja: 25 gru 2012, 16:21
Posty: 1198
Lokalizacja: Gdańsk
Litraz: 200
no no no fajnie to wygląda :)

_________________

Pozdrawiam
Marcin


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 22 gru 2013, 14:52 
Offline
Master Forum
Awatar użytkownika

Rejestracja: 29 gru 2012, 18:46
Posty: 893
Lokalizacja: Wejherowo
Litraz: 216
Fajnie to dopiero będzie wyglądać. Na razie poskładane na szybko, jeszcze bez sitek i pokrywy.


Załączniki:
filtr05.jpg
filtr05.jpg [ 90.8 KiB | Przeglądany 4757 razy ]
Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 22 gru 2013, 15:03 
Offline
Stały bywalec
Awatar użytkownika

Rejestracja: 28 gru 2012, 19:03
Posty: 104
Lokalizacja: Wolne Miasto
Litraz: 600
bardzo ciekawy projekt

_________________
pozdrawiam dyzio


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 22 gru 2013, 16:20 
Offline
Mlody forumowicz
Awatar użytkownika

Rejestracja: 28 gru 2012, 19:31
Posty: 75
Lokalizacja: Austria/Poronin
Litraz: 500
Super projekt jak i wykonanie perfekcyjne noi ten czerwony kolorek ala Royal :-)

_________________
Pozdrawiam Norbert
500L Full opti+112l Sump,BK 200mini,NJ4500,Giessemann Infinity 2x250W+4xT5,Bio Pelets TM,Reaktor wapnia ala DaStaCo,itd


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 22 gru 2013, 20:20 
Offline
Master Forum
Awatar użytkownika

Rejestracja: 29 gru 2012, 18:46
Posty: 893
Lokalizacja: Wejherowo
Litraz: 216
I pomyśleć, że to moje pierwsze prace w pleksi w życiu.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 23 gru 2013, 23:22 
Offline
Stały bywalec
Awatar użytkownika

Rejestracja: 03 sty 2013, 00:19
Posty: 157
Lokalizacja: Jelenia Góra
Litraz: 282
Mariusz, wygląda to super. Bardzo mnie mobilizuje jak ktoś, kto też na nadmiar czasu nie narzeka znajduje chwile, żeby coś takiego zmajstrować :)
Zawsze mnie zastanawiało gdzie można kupić rure plexi, wyciąć ringi, sitka, ile to kosztuje i jak to się ma do kupna gotowego filtra - choćby u producentów DIY. Mógłbyś skrobnąć parę słów o tym jak się za to zabrać? :)
p.s. nie myślałeś o tym żeby pompę jakimś wężykiem silikonowym, albo choćby pcv połączyć? nie będzie wibracji?

_________________
90x50x45 OW
Sump 65x32x37 80L
Odpieniacz Reef Octopus 1000int
Cyrkulacja: Tunze 6015 + Tunze 6025 oraz Tunze Nano Wavebox
światło: Lampa LED 196W
Obieg: Tunze Silence 1073.020


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 24 gru 2013, 00:36 
Offline
Master Forum
Awatar użytkownika

Rejestracja: 29 gru 2012, 18:46
Posty: 893
Lokalizacja: Wejherowo
Litraz: 216
Jak to się ma go gotowego filtra u producentów DIY szczerze nie wiem. Na rynku jest już trochę firm, które świadczą usługi w przygotowaniu elementów.
Oczywiście można przesłać rysunki techniczne i zamówić gotowe pierścienie, kołnierze z nagwintowanymi otworami czy gotowe sitka. Wszystko kwestia ceny. Oczywiście o ile cena finalna nie będzie wyższa niż gotowiec DIY czy produkt ze sklepu.

Co do wykonania, ja zamówiłem wstępnie wykonane podstawy, dekle, pierścienie oraz krążki pod sitka.
Otwory w kołnierzach wierciłem i gwintowałem sam. Otwory pod hydraulikę ze względu na brak odpowiednich narzędzi dałem do zrobienia koledze. W krążkach pod sitka otwory wiercić będę sam.

Wymiary filtra to:

Postawa 160mm, średnica rury 110mm, wysokość rury 35cm, zaś całkowita wysokość to 40cm. Hydraulika oparta jest o elementy PVC-U 16mm.

Co do drgań filtr jak i pompa będą miały silikonowe stopki więc nie powinny przenosić drgań do sumpa.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 25 gru 2013, 17:05 
Offline
Początkujący

Rejestracja: 28 gru 2012, 20:08
Posty: 3
Litraz: 172
a jaką pompę przewidujesz docelowo


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 25 gru 2013, 18:29 
Offline
Master Forum
Awatar użytkownika

Rejestracja: 29 gru 2012, 18:46
Posty: 893
Lokalizacja: Wejherowo
Litraz: 216
MJ1000


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 29 gru 2013, 13:18 
Offline
Master Forum
Awatar użytkownika

Rejestracja: 29 gru 2012, 18:46
Posty: 893
Lokalizacja: Wejherowo
Litraz: 216
Filtr już gotowy. Zmiana jaka zaszła to napęd. Pompa MJ1000 dla tego potwora okazała się za słaba. Napędza go pompa NJ2300.


Załączniki:
filtr06.jpg
filtr06.jpg [ 58.96 KiB | Przeglądany 4640 razy ]
filtr07.jpg
filtr07.jpg [ 51.18 KiB | Przeglądany 4640 razy ]
Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 29 gru 2013, 13:38 
Offline
Administrator
Awatar użytkownika

Rejestracja: 25 gru 2012, 20:46
Posty: 5143
Litraz: 14000
Za słaba bo otworów za mało :) nie chciało się wiercić co? :)

_________________
Pozdrawiam
Seb


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 29 gru 2013, 14:05 
Offline
Master Forum
Awatar użytkownika

Rejestracja: 29 gru 2012, 18:46
Posty: 893
Lokalizacja: Wejherowo
Litraz: 216
Otworów już jest więcej i inaczej są wykonane. W sitku dolnym otworów jest relatywnie mniej ale są duże bo o średnicy 6,5mm. W górnym powierciłem ich 2x więcej niż na zdjęciach i dodatkowo rozwierciłem z 2,7mm na 3,2mm. To skutecznie poprawiło przepływ wody przez kulki.
Jeszcze muszę dopracować wylot wody pod dolnym sitkiem by ta równomiernie przepływała przez sitko. Generalnie jak na prototyp to jestem mega zadowolony.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 16 lut 2014, 21:43 
Offline
Mlody forumowicz
Awatar użytkownika

Rejestracja: 31 gru 2012, 13:05
Posty: 64
Lokalizacja: Jastrzębie Zdrój
Litraz: 1000
Właśnie szukam filtra przepływowego o pojemności 2 litry,pomyślałem nawet,że sam sobie może zrobię i akuratnie trafiłem na ten temacik,ładny ten filtr.

_________________
Akwarium 170x70x70.Odpieniacz BK300.Obiegowa Deltec E-Flow 10.Cyrkulacja Wawebox Tunze 6215+1 x Tunze 6085+2 x Tunze 6105.Oświetlenie Powermodule ATI 8x80.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 18 lut 2014, 13:46 
Offline
Master Forum
Awatar użytkownika

Rejestracja: 28 gru 2012, 20:14
Posty: 965
Lokalizacja: Gdańsk
Litraz: 0
lodzio miodzio :)

_________________
PozdrT


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 21 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna

Strefa czasowa UTC+1godz.


Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 4 gości


Nie możesz tworzyć nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Przejdź do:  
Technologię dostarcza phpBB® Forum Software © phpBB Group