Strefa czasowa UTC+1godz.




Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 22 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna
Autor Wiadomość
 Tytuł: Rura 25 a 32 mm
Post: 13 maja 2014, 17:45 
Offline
Stały bywalec

Rejestracja: 20 kwie 2014, 13:34
Posty: 159
Lokalizacja: Piekary Śląskie
Litraz: 375
Chciałem wprowadzić wodę do sumpa rurą 32mm ale przy pompie jest tylko 25 mm nakrętka na otwór. Czy jest duża różniąca miedzy 25 a 32 mm ? Czy jest sens dawać przejściówkę 25==> 32 skoro woda i tak wchodzić będzie pod ciśnieniem ?


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 13 maja 2014, 18:05 
Offline
Stały bywalec
Awatar użytkownika

Rejestracja: 09 maja 2014, 07:33
Posty: 146
Lokalizacja: Bielsko-Biała
Litraz: 0
musisz wziąć po uwagę zę pompa Ciśnie wodę pod jakimś ciśnieniem, a woda schodzi do sumpa jedynie pod wpływem grawitacji, wiec dobrze że masz 25 do góry i 32 do sumpa, ale takie rurki do sumpa powinieneś mieć dwie

_________________
https://www.ebtech.pl Mała produkcja dla przyjaciół z rafą


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 13 maja 2014, 18:19 
Offline
Stały bywalec

Rejestracja: 20 kwie 2014, 13:34
Posty: 159
Lokalizacja: Piekary Śląskie
Litraz: 375
okitoki pisze:
musisz wziąć po uwagę zę pompa Ciśnie wodę pod jakimś ciśnieniem, a woda schodzi do sumpa jedynie pod wpływem grawitacji, wiec dobrze że masz 25 do góry i 32 do sumpa, ale takie rurki do sumpa powinieneś mieć dwie

Nie to nie będzie klasyczny sump tylko odwrócony. Sump u góry nad zbiornikiem i to do sumpa woda z pudełka jest pompą wtłaczana, a wraca grawitacyjnie. O powrót się nie martwię tam będzie 40 z kranikiem a na rewizji 32. Pompa z regulacją 800-2300 więc trochę zabawy będzie z kręceniem wzajemnym. Ale chodzi o początkowe założenia miało być 32 do sumpa a będzie 25 ale pod cienieniem to będzie i tłoczenie na ok 1 metr.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 13 maja 2014, 18:26 
Offline
Stały bywalec
Awatar użytkownika

Rejestracja: 09 maja 2014, 07:33
Posty: 146
Lokalizacja: Bielsko-Biała
Litraz: 0
na pompie nie reguluj, pompa powinna iść pełną mocą bez oporów, jak będzie za mocna to nawet zmniejsz pompe, co do powrotów 40 i 32 będzie ok

_________________
https://www.ebtech.pl Mała produkcja dla przyjaciół z rafą


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 13 maja 2014, 18:32 
Offline
Stały bywalec

Rejestracja: 20 kwie 2014, 13:34
Posty: 159
Lokalizacja: Piekary Śląskie
Litraz: 375
okitoki pisze:
na pompie nie reguluj, pompa powinna iść pełną mocą bez oporów, jak będzie za mocna to nawet zmniejsz pompe, co do powrotów 40 i 32 będzie ok

Nie chce kręcić pompą chociaż tutaj nie polega to na sztucznym dławieniu poprzez ucisk rurek tylko na potencjometrze bo to Newa Jet 2300 z regulacją. W pierwszym rzędzie będę kręcił zaworem kulkowym na głównym odpływie. Dopiero jak to nie pomoże to zabiorę sie za potencjometr pompy ;-).


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 13 maja 2014, 18:41 
Offline
Stały bywalec
Awatar użytkownika

Rejestracja: 09 maja 2014, 07:33
Posty: 146
Lokalizacja: Bielsko-Biała
Litraz: 0
ta regulacja ogranicza dopływ wody do pompy, może zda to swoją rolę.

przy rurze fi 40 raczej rewizji nie zalejesz.

_________________
https://www.ebtech.pl Mała produkcja dla przyjaciół z rafą


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 13 maja 2014, 19:01 
Offline
Stały bywalec

Rejestracja: 20 kwie 2014, 13:34
Posty: 159
Lokalizacja: Piekary Śląskie
Litraz: 375
Na to liczę. Tylko w sumie będzie niewielka komora dsb oraz glony typu claurepa. To one mogą być potencjalnym zatykaczem glownego odpływu - oby nie.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 13 maja 2014, 19:13 
Offline
Stały bywalec
Awatar użytkownika

Rejestracja: 09 maja 2014, 07:33
Posty: 146
Lokalizacja: Bielsko-Biała
Litraz: 0
glonów nie możesz dopuścić do odpływu, nie wiem jak wymyśliłeś całość, napisz może coś więcej, gdzie będzie pompa obiegowa, czy będzie w głównym zbiorniku, czy w oddzielonej komorze,

jak będzie w głównej komorze, co się stanie jak zatka się odpływ z sumpa. Sumpy projektuje się tak by zawartość wody w komorze zmieściła się w głównym zbiorniku.

będzie odpieniacz, czy tylko refugium

_________________
https://www.ebtech.pl Mała produkcja dla przyjaciół z rafą


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 13 maja 2014, 19:34 
Offline
Administrator
Awatar użytkownika

Rejestracja: 25 gru 2012, 20:46
Posty: 5143
Litraz: 14000
A najlepiej to narysuj, jakoś nie mogę sobie tego wyobrazić.

_________________
Pozdrawiam
Seb


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 13 maja 2014, 20:46 
Offline
Stały bywalec

Rejestracja: 20 kwie 2014, 13:34
Posty: 159
Lokalizacja: Piekary Śląskie
Litraz: 375
Sump będzie klasyczny 3 komorowy:1 komora woda wpada do zbiornika, potem klasyczne przelewy itp by następnie na końcu droga grawitacyjną zejść do głównego bańka.
Całość w oparciu o ten sump tylko zmienione proporcje i wymiary. http://nano-reef.pl/topic/57865-s-sump-lodz/, Może zresztą komora DSB to na wyrost. Planuję do środkowej części dać żywej skały na niej przyczepione.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 14 maja 2014, 05:01 
Offline
Stały bywalec
Awatar użytkownika

Rejestracja: 09 maja 2014, 07:33
Posty: 146
Lokalizacja: Bielsko-Biała
Litraz: 0
to co pokazałeś, jest montowane pod zbiornikiem. A tu zasada jest taka, że woda z górnego zbiornika musi się zmieścić w dolnym przy wyłączonej pompie, a woda z komory z pompy obiegowej musi się zmieścić w głównym zbiorniku.

przy konstruowaniu takiego urządzenia musisz mieć odpowiedź na 2 pytania.
    Co się stanie jak nie będzie prądu w domu
    Co się stanie jak jak się zatka rura spływu

następną rzeczą jest automatyczna dolewka, normalnie się ją montuje w komorze pompy obiegowej, tam jest najniższy poziom wody i tam się w sumie poziom wody zmienia, u ciebie to będzie zbiornik główny, i tu jest problem, bo zbiornik główny musi mieć komorę pompy. bez tej komory przy zatkanym spływie w sumpie, nie zmieści się zawartość zbiornika (grozi powodzą). Można to zabezpieczyć automatyczną dolewką, montując czujnik wysoko w sumpie, a do dolewki podpinasz pompę obiegową, jak się podniesie zbyt wysoko poziom wody dolewka odetnie działanie pompy.
następnie uzyskanie stałego poziomu wody bez komory też będzie trudne, wydajność pompy obiegowej zmienia się wraz z poziomem wody, który znajduje się w komorze pompy i każda regulacja zaworu spustowego spowoduje zmianę poziomu wody w sumpie i zbiorniku. Jak zastosujesz dolewkę na zbiorniku wodnym, to dolewka będzie Chciała poziom wody przywrócić co spowoduje błędne koło, bo wzrośnie na moment wydajność pompy, podniesie się poziom wody w sumpie


Ja Ci tego kolego nie piszę dlatego że jakoś neguje twój pomysł czy cwaniacze, tylko dla tego że mam już troszkę doświadczenia swojego, które mnie sporo pieniędzy i pracy kosztowało. Nie raz przy budowie swoich urządzeń działałem impulsywnie, pierwsze budowałem a potem myślałem nad rozwiązaniem, na końcu likwidowałem bo nie spełniło oczekiwań. Jak czegoś nie przemyślisz przed budową systemu filtracyjnego to potem przeróbka będzie trudna i kosztowna, dlatego jak seb napisał narysuj w paint-cie poglądowy rysunek, a koledzy z forum zaraz Ci napiszą gdzie jest błąd i z czym będzie problem a na pewno zaoszczędzisz czas i pieniądze.

_________________
https://www.ebtech.pl Mała produkcja dla przyjaciół z rafą


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 14 maja 2014, 06:42 
Offline
Stały bywalec

Rejestracja: 20 kwie 2014, 13:34
Posty: 159
Lokalizacja: Piekary Śląskie
Litraz: 375
Znam niebezpieczeństwa związane z tym pomysłem i są odpowiednie zabezpieczenia. Cały pomysł był omawiamy z kiloma osobami ze sklepu z Zabrza a dodatkowe uwagi wniósł szklarz właśnia polecony mi tu na forum i dokonał stosownych obliczeń. Prawdopodobnie system zostania uruchomionych w przyszłym tygodniu wtedy wstawie fotki i dokładne liczby.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 12 cze 2014, 22:16 
Offline
Mlody forumowicz
Awatar użytkownika

Rejestracja: 04 sty 2013, 21:57
Posty: 44
Lokalizacja: Norwegia
Litraz: 0
Okitoki - jak się przełoży ryby i korale do sumpa a odpieniacz itp do głównego to robi się niebezpiecznie?
W każdym przypadku sump musi przyjąć objętość komina, a akwarium objętość pompy powrotu plus spiętrzenia i tyle. To, ze komin jest w sumpie, a komora pompy powrotu w głównym, niema znaczenia.

Radiesteta - zaciekla i ciekawa dyskusja na mniej więcej ten temat jest tutaj: http://nano-reef.pl/topic/51389-srednic ... osc-pompy/ , gorzej z jednoznaczna odpowiedzią...


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 12 cze 2014, 22:40 
Offline
Stały bywalec

Rejestracja: 20 kwie 2014, 13:34
Posty: 159
Lokalizacja: Piekary Śląskie
Litraz: 375
hihihh niestety przekonałem się, że morska to praktycznie DIY ;-). Są pewne schematy i rozwiązania ale generalnie trzeba wszystko adaptować pod własnym kątem a ta adaptacja czasem dość istotnie wpływa na systemy. U mnie już sprzęt jest jednakże zaszło podejrzenie, że szafka nie utrzyma akwarium z dodatkową koroną z przelewem. Stąd zaszła potrzeba jej wzmocnienia co powinno w ciągu max 2 tygodni nastąpić. Potem nastąpi faza testów do jakiego poziomu wody akwarium powinno być zalane.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 12 cze 2014, 22:45 
Offline
Mlody forumowicz
Awatar użytkownika

Rejestracja: 04 sty 2013, 21:57
Posty: 44
Lokalizacja: Norwegia
Litraz: 0
To można przecież łatwo policzyć.
No, chyba ze chcesz poziom wody dostosować do wytrzymałości szafki...?


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 12 cze 2014, 22:47 
Offline
Mlody forumowicz

Rejestracja: 02 sty 2013, 09:18
Posty: 36
Lokalizacja: Wa-Wa
Litraz: 830
Różnica pomiędzy 25mm i 32mm to cirka 1,6 licząc po polu koła zakładam więc że pompa musi podnieść przy rurze
o średnicy 32mm 1,6 cięższy słup wody niż zakładał producent tak chyba można wnioskować po średnicy na pompie
NJ 2300 przy 1m ma wydajność cirka 1700 nominalnie a tak będzie miała pewnie trochę mniejszą...
Nie jestem inżynierem ale tak na chłopski rozum to chyba działa.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 12 cze 2014, 22:53 
Offline
Stały bywalec

Rejestracja: 20 kwie 2014, 13:34
Posty: 159
Lokalizacja: Piekary Śląskie
Litraz: 375
Miałem na myśli coś innego. Powrót będzie ostatecznie realizowany 40 z zaworem. Kręcenie będzie zaworem na ile ma być otwarty by wszystko było płynne.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 13 cze 2014, 00:49 
Offline
Master Forum
Awatar użytkownika

Rejestracja: 12 cze 2013, 23:58
Posty: 1835
Lokalizacja: Białka Tatrz.
Litraz: 800
trollhummer pisze:
Okitoki - jak się przełoży ryby i korale do sumpa a odpieniacz itp do głównego to robi się niebezpiecznie?
W każdym przypadku sump musi przyjąć objętość komina, a akwarium objętość pompy powrotu plus spiętrzenia i tyle. To, ze komin jest w sumpie, a komora pompy powrotu w głównym, niema znaczenia.


Nie rozumiem! więc pompa będzie gdzie? w kominie? i jaki poziom ma być w nim utrzymywany gdy pompa stanie, komin musi przyjąć wodę z głównego + nadmiar z sumpa + wodę z hydrauliki tłoczącej, więc albo komin będzie bardzo duży, i pompa będzie pracować na min. zanurzenia, albo pompa będzie miała osobną komorę, chyba że w głównym będzie utrzymywany poziom wody jak w sumpie to zrozumiem ;) jak narazie to nie kumam :)

_________________
"Trwaj tyl­ko w słońcu, bo nic piękne­go nie rośnie w ciemności"


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 13 cze 2014, 02:27 
Offline
Stały bywalec

Rejestracja: 20 kwie 2014, 13:34
Posty: 159
Lokalizacja: Piekary Śląskie
Litraz: 375
Pompa będzie w pudełku przelewowym z którego wodę będzie tłoczyć do sumpa. A z sumpa grawitacyjnie realizowany będzie powrót wody do akwarium. Projekt był konsultowany z Zielonym Mintajem oraz w eRybce wiec na tej podstawie sądzę, że będzie działało wszystko. Po uruchomieniu co się troszkę właśnie przeciągnie zrobię fotki.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 13 cze 2014, 08:14 
Offline
Mlody forumowicz
Awatar użytkownika

Rejestracja: 04 sty 2013, 21:57
Posty: 44
Lokalizacja: Norwegia
Litraz: 0
Ja bym olal pudelko przelewowe, tylko wkleil, albo zawiesil balkonik z grzebieniem w akwarium i do niego wsadzil pompe. Wiec rewizji nie bedzie?

Cisnienie slupa wody bedzie takie samo niezaleznie od srednicy rury pompy obiegowej. Niektorzy twierdza, ze w grubej rurze przepllyw staje sie turbulentny i przez to ograniczony i lepiej jest dac taka jaka pasuje najlepiej do pompy. Moim zdaniem im wieksza srednica tym wolniejszy przeplyw przy podobnym l/h a prze to mniejsze opory.

Wysłane z mojego LG-E455 przy użyciu Tapatalka


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 22 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna

Strefa czasowa UTC+1godz.


Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 3 gości


Nie możesz tworzyć nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Przejdź do:  
Technologię dostarcza phpBB® Forum Software © phpBB Group