Strefa czasowa UTC+1godz.




Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 6 ] 
Autor Wiadomość
Post: 05 lis 2014, 10:31 
Offline
Stały bywalec
Awatar użytkownika

Rejestracja: 20 lis 2013, 15:28
Posty: 337
Lokalizacja: Gdańsk
Litraz: 100
Postanowiłem zrobić automatyczną dolewkę do swojego ReefMaxa, po roku ręcznego dolewania mam już dość hehe...
Modyfikując trochę schemat znaleziony w sieci oparłem ją na 3 czujnikach pływakowych:
1-szy odpowiedzialny za dolewanie wody w przypadku spadku poziomu w głównym zbiorniku.
2-gi alarmowy w przypadku nadmiernego poziomu wody w głównym zbiorniku.
3-ci pilnujący poziomu wody w zbiorniku na dolewkę.
Jako układ wykonawczy zastosuję triak sterowany przez optotriak. Niski poziom w zbiorniku na dolewkę lub zadziałanie czujnika alarmowego spowoduje odłączenie pompy i zapalenie diody którą mam zamiar wyprowadzić gdzieś na zewnątrz szafki. Dolewanie wody będzie realizowane z ustawianym opóżnieniem 0-10s. Jako pompę chcę zastosować głowicę od filtra 230v ze stłumionym przepływem.
Całość kosztów pomijając pompę powinno zmieścić się w 70zł.
Co o tym sądzicie ? Macie jakieś pomysły co można by ulepszyć lub jakieś zastrzeżenia co do tego projektu ?


Załączniki:
dol..jpg
dol..jpg [ 30.65 KiB | Przeglądany 2204 razy ]

_________________
Grzecznościowo mogę coś wytoczyć,powiercić, sfrezować, pospawać, stal, nierdzewka, aluminium, pleksi, tworzywa, elektryka, elektronika...kaska mnie nie interesuje, szczepki jak najbardziej. PW


Ostatnio zmieniony 18 lis 2014, 20:10 przez Maik, łącznie zmieniany 1 raz
Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 14 lis 2014, 10:43 
Offline
Stały bywalec
Awatar użytkownika

Rejestracja: 07 gru 2013, 22:08
Posty: 120
Lokalizacja: Gdańsk
Litraz: 330
Dolewka już gotowa i jak się sprawuje?

_________________
Pozdrawiam
Mirek


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 19 lis 2014, 14:27 
Offline
Stały bywalec
Awatar użytkownika

Rejestracja: 20 lis 2013, 15:28
Posty: 337
Lokalizacja: Gdańsk
Litraz: 100
Udało mi się to w końcu sklecić do kupy, poprawiłem też schemat.
Wykaz części:
U1 - przekażnik 12V
U2 - Optotriak np. MOC3041 lub podobny
U3 - Triak np. BTA08 lub podobny
Q1 - dowolny tranzystor NPN np. BC550
plus kondensator elekrolityczny oraz parę oporników to łącznie koszt około 15zł
zasilacz 230/12v 12zł
obudowa 17zł
czujniki pływakowe NO-2szt. NC-1szt. około 40zł
razem około 85zł
Przy kondensatorze 680uF opóżnienie wynosi kilka sekund co w zupełności powinno wystarczyć. Układ zmontowałem na kawałku płytki unuwersalnej, dla jednego egzemplarza nie chcialo mi się bawić w drukowaną.
Załącznik:
dol1.jpg
dol1.jpg [ 98.89 KiB | Przeglądany 2199 razy ]

Widok zmontowanej i przyklejonej do obudowy płytki. Nie miałem niestety przelotek do kabli od diody i zasilania ale zabezpieczyłem je przed wyrwaniem.
Załącznik:
dol2.jpg
dol2.jpg [ 91.95 KiB | Przeglądany 2199 razy ]

Udało mi się też w jedną część obudowy wcisnąć zasilacz impulsowy 12v.
Załącznik:
dol3.jpg
dol3.jpg [ 96.29 KiB | Przeglądany 2199 razy ]

Widok po zmontowaniu.
Załącznik:
dol4.jpg
dol4.jpg [ 68.02 KiB | Przeglądany 2199 razy ]

Z metalpleksu zrobiłem wieszak na szybę na czujniki w zbiorniku.
Muszę jeszcze zdobyć jakiś pojemnik, zamontować w nim 3 pływak i uruchomić to z pompą. Wtedy napiszę jak to się sprawuje :)

_________________
Grzecznościowo mogę coś wytoczyć,powiercić, sfrezować, pospawać, stal, nierdzewka, aluminium, pleksi, tworzywa, elektryka, elektronika...kaska mnie nie interesuje, szczepki jak najbardziej. PW


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 20 lis 2014, 21:31 
Offline
Stały bywalec
Awatar użytkownika

Rejestracja: 09 maja 2014, 07:33
Posty: 146
Lokalizacja: Bielsko-Biała
Litraz: 0
Rolę powinien spełnić, ten kondensator C2 na ile ci będzie podtrzymywał dolewanie, jedynie co nie jest fajne tu, to zbyt wiele elementów na 230V i brak bezpiecznika, jak dojdzie do zwarcia to rozwali triaca.

gdybym miał to dziś robić na nowo, to w ogóle bym z 230v zrezygnował, moi koledzy z panoramicznymi oczyma mają fajne pompki na 12V za nie wielkie pieniądze, mówiąc szczerze nie musisz stosować tak zaawansowanej elektroniki, bo pompa bierze 5W wiec samym pływakiem możesz ja sterować.

http://www.ebay.pl/itm/DC-6-12V-5W-110G ... 27e73f8763

_________________
https://www.ebtech.pl Mała produkcja dla przyjaciół z rafą


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 22 lis 2014, 08:57 
Offline
Stały bywalec
Awatar użytkownika

Rejestracja: 20 lis 2013, 15:28
Posty: 337
Lokalizacja: Gdańsk
Litraz: 100
Z tym bezpiecznikiem masz zupelną rację, dołożę. Co do 230V to skusilo mnie to, że mam nieużywaną glowicę filtra która spokojnie wystarczy do dolewki i odpadł mi zakup pompy, a to już wymusilo optoizolację i przy okazji resztę.
Ta pompka super sprawa, aż się nie chce wierzyć że podnosi wodę do 2m przy 5W i przeplywie 500l/h.

_________________
Grzecznościowo mogę coś wytoczyć,powiercić, sfrezować, pospawać, stal, nierdzewka, aluminium, pleksi, tworzywa, elektryka, elektronika...kaska mnie nie interesuje, szczepki jak najbardziej. PW


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 30 lis 2014, 08:28 
Offline
Stały bywalec
Awatar użytkownika

Rejestracja: 20 lis 2013, 15:28
Posty: 337
Lokalizacja: Gdańsk
Litraz: 100
Po tygodniu testów stwierdzam, że każdy dzień bez dolewki to dzień stracony :D Jako zbiornik rąbłem małżonce 5l wiaderko po ogórkach - w końcu jak DIY to DIY :D Jako pompę wykorzystałem głowicę od chińskiego filtra.


Załączniki:
dol2.jpg
dol2.jpg [ 67.08 KiB | Przeglądany 2114 razy ]
dol.jpg
dol.jpg [ 84.1 KiB | Przeglądany 2114 razy ]

_________________
Grzecznościowo mogę coś wytoczyć,powiercić, sfrezować, pospawać, stal, nierdzewka, aluminium, pleksi, tworzywa, elektryka, elektronika...kaska mnie nie interesuje, szczepki jak najbardziej. PW
Na górę
 Wyświetl profil  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 6 ] 

Strefa czasowa UTC+1godz.


Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 4 gości


Nie możesz tworzyć nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Przejdź do:  
Technologię dostarcza phpBB® Forum Software © phpBB Group